Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Ότι πρέπει να γνωρίζετε εάν σκοπεύετε να σπουδάσετε στη Βουλγαρία

2010-10-17 22:43

 

Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να συγκεντρώσουμε σε ένα σημείο όλες τις πληροφορίες που χρειάζετε κάποιος ο οποίος σκοπεύει να σπουδάσει στη Βουλγαρία. Προς το παρόν αυτό το άρθρο, αναφέρεται μόνο στους Έλληνες φοιτητές. Με τον καιρό θα συγκεντρώσουμε πληροφορίες και θα τις παρουσιάσουμε εδώ και για τους Κύπριους φοιτητές.

 

Κατ' αρχάς η επιλογή της Βουλγαρίας για σπουδές και ειδικά Σόφια και Φιλλιπούπολη, είναι μια καλή επιλογή. Η ζωή είναι πολυ καλή, και γίνεται καλύτερη με τον καιρό, αντάξια αυτής μιας πρωτεύουσας Ευρωπαϊκής χώρας [άλλωστε είναι πλέον]. Το κόστος διαβίωσης είναι πιο χαμηλό από αυτό της Ελλάδας. Έλληνες υπάρχουν αρκετοί, λιγότεροι από παλιά αλλά αρκετοί, καθώς και αρκετοί Κύπριοι φοιτητές.

Όσον αφορά το θέμα της γλώσσας, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στη Βουλγαρία είναι ότι ο πρώτος χρόνος φοίτησης στη σχολή για αλλοδαπούς φοιτητές, είναι αποκλειστικά ηεκμάθηση της γλώσσας. Άρα για έναν ολόκληρο χρόνο, ο υποψήφιος φοιτητής θα μαθαίνει τη βουλγάρικη γλώσσα από Βούλγαρους καθηγητές και θα "ζει μέσα" στη βουλγάρικη γλώσσα. Θα χρειαστεί καθημερινά να επικοινωνεί στην βουλγάρικη, κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να εξασκήσει την γλώσσα που θα μαθαίνει με τον καλύτερο τρόπο. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή ο υποψήφιος φοιτητής να κάνει κάποια φροντιστήρια στην Ελλάδα επάνω στη Βουλγάρικη γλώσσα, αλλά όπως και να' χει εμείς προτείνουμε η εκμάθηση της Βουλγάρικης γλώσσας να γίνει στη Βουλγαρία, μέσα στη σχολή, για τους λόγους που περιγράψαμε παραπάνω.

Γενικότερα η ζωή είναι καλή στη Βουλγαρία, φθηνότερη σε σχέση με την Ελλάδα και τα δίδακτρα πλέον έχουν εξισωθεί με τα δίδακτρα που καταβάλλουν και οι βούλγαροι φοιτητές [ήτοι 200/300/400€ το εξάμηνο ανάλογα με τη σχολή ενώ πριν λίγο καιρό ήταν 1500/2000€+]. Τα ενοίκια είναι σε λογικά επίπεδα για τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή 250-300€ για ένα πολυ καλό φοιτητικό διαμέρισμα [έως και εντελώς καινούριο, μια και η ανοικοδόμηση στη Σόφια τα τελευταία χρόνια γνωρίζει έξαρση], τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αρκετά εξυπηρετικά, τα TAXI αρκετά φθηνά και ούτω καθεξής.

Αφού αναλύσαμε τα βασικά που χρειάζεται να ξέρει κάποιος ας περάσουμε τώρα στα πιο πρακτικά. Με το "πρακτικά" εννοούμε τη γραφειοκρατία που θα αντιμετωπίσει ο υποψήφιος φοιτητής και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να καταβάλλει και το που θα τα καταθέσει.



 

 
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου
Aπολυτήριο Λυκείου με σφραγίδα της Χάγης
Προαιρετικά διάφοροι έλεγχοι επιδόσεως της επιλογής σας από διάφορες τάξεις Λυκείου

 



 

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

 

Μπορείτε να καταθέτετε τα δικαιολογητικά στο Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Αθήνα είτε στο Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Επίσης από τα παραπάνω Γραφεία μπορείτε να αντλείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και για τις γενικότερες προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών εγγράφων.