Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Ναρκισσισμός, στρες και μοναξιά: Κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μας;

2010-12-07 00:49

 

 

Η ορμή της κρίσης λειτούργησε ως στρεσογόνος παράγοντας δημιουργώντας άγχος στις οικογένειες και τις σχέσεις, ενώ έρευνα του Pew Research Center αποκάλυψε πως τα αισθήματα συνεκτικότητας και μοναξιάς είναι πράγματι, μεταδοτικά. Επίσης στους καιρούς της αβεβαιότητας και του στρες το χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού μοιάζει να αγγίζει νέα όρια.

Ναρκισσισμός:Εγώ, εγώ, εγώ, Α! κι εγώ επίσης…

Εξ ορισμού, ο ναρκισσισμός αναφέρεται στο «υπερβολικό ενδιαφέρον για τον εαυτό» που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «μόδα» με πολλές άλλες ερμηνείες – από εγωισμός, έως ιδιοτέλεια και ύβρις. Τα 2/3 από 1.068 φοιτητές που ερωτήθηκαν είπαν πως η γενιά τους ήταν πιο εγωκεντρική, ναρκισσιστική, με υπερβολική αυτοπεποίθηση κι επιζήτηση προσοχής σε σχέση με άλλες γενεές.

Στρες

Οι αμερικανοί νέοι αλλά και ηλικιωμένοι , φαίνεται να έχουν «αφεθεί στο στρες της ζωής τους», σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύνδεσμο. Στους ενήλικες, το 75% είπε πως νιώθουν από μέτριο έως υψηλό στρες, το 36% των παιδιών είπαν πως ανησυχούσαν περισσότερο τώρα σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 30% είπε πως ανησυχούσαν για τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας.

Μεταδοτικά συναισθήματα

Έρευνες από επιστήμονες του Harvard και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- που πέρυσι ανέφεραν πως η χαρά είναι μεταδοτική- φέτος αναφέρουν πως τα κοινωνικά δίκτυα ομοίως επηρεάζουν τη συμπεριφορά. Ο φίλος του φίλου του φίλου (κάποιος πιθανότατα που δε γνωρίζετε) μπορεί εμμέσως να επηρεάσει τις πράξεις και τα συναισθήματά σας. Όπως και στη χαρά (που λένε είναι μεταδοτική επειδή οι άνθρωποι που συνδέονται με χαρούμενους ανθρώπους είναι πιθανότερο να είναι και οι ίδιοι χαρούμενοι), οι ίδιοι ερευνητές και κάποιοι επιπλέον από το Σικάγο, τώρα λένε πως το ίδιο συμβαίνει και με τη μοναξιά: Αν αισθανόμαστε μόνοι μπορεί να κάνουμε κι άλλους να αισθάνονται μόνοι επίσης.

Είναι τελικά το στρες, η μοναξιά και ο ναρκισσισμός τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της εποχής μας; Το 2009 σύμφωνα με τη Sharon Jayson, της USA TODAY, και τα 3 ήταν στο επίκεντρο της ψυχολογικής επικαιρότητας. Είμαστε σε αναμονή για την ανασκόπηση του 2010…

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.