Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Κατάθλιψη και σεξουαλική ζωή

2010-11-06 11:05

 Η χρόνια κατάθλιψη επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, αφού κάμπτει την ερωτική διάθεση, ενώ κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να αναστείλουν τη λίμπιντο.


Πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει πως η κατάθλιψη είναι το κύριο αίτιο σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις Η.Π.Α. σε άνδρες και γυναίκες μεταξύ 15-44, ηλικίες που αποτελούν τα πιο ενεργά σεξουαλικά χρόνια για τους περισσότερους από εμάς. 

Σαφώς είναι δύσκολο να ξεφύγουμε απ’ τις δυσάρεστες επιπτώσεις που έχει η κατάθλιψη, όμως υπάρχουν κάποιοι δοκιμασμένοι και πραγματικά επιτυχημένοι τρόποι να τη θεραπεύσουμε χωρίς να καταστρέψουμε την ερωτική μας ζωή. Αυτό που είναι πιο σημαντικό κατά τους ειδικούς είναι να μη διακοπεί η θεραπεία της κατάθλιψης από φόβο πως οι σχέσεις και η σεξουαλική ζωή θα υποφέρουν, γιατί η κατάθλιψη από μόνη της μπορεί να βλάψει τις σχέσεις και να κάνει τους αγαπημένους να πάρουν αυτά τα προβλήματα προσωπικά.

Θεραπεύστε πρώτα την κατάθλιψη


• Ό,τι κι αν γίνεται στη σεξουαλική σας ζωή, είναι σημαντικό να θεραπεύσετε την κατάθλιψη πρώτα, ενώ παράλληλα ή στη πορεία να αντιμετωπίσετε όποιες επιπτώσεις υπάρχουν στο σεξ.

• Άνθρωποι με χρόνια κατάθλιψη μπορεί να βιώσουν απώλεια επιθυμίας, να δυσκολεύονται να έχουν οργασμό ή να μην μπορούν να φτάσουν σε οργασμό, κι απλώς να βρίσκουν το σεξ λιγότερο απολαυστικό, ακόμα και αδιάφορο και αυτό γιατί η όλη διαδικασία σεξουαλικής διέγερσης αρχίζει με την ικανότητα να αναμένουμε ευχαρίστηση, η οποία χάνεται με την κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη «κλειδώνουν» στο σημείο που υποφέρουν.

• Τα φάρμακα που θεραπεύουν την κατάθλιψη « μπορούν ν’ απελευθερώσουν τη σεξουαλική λειτουργία από τα δεσμά της κατάθλιψης». Κι όμως, πολλά αντικαταθλιπτικά δύνανται να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας


• Οι ειδικοί υποστηρίζουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ως τον καλύτερο τρόπο για να διαχειριστούν τη χρόνια κατάθλιψη.

• Οι παρενέργειες των καταθλιπτικών μπορούν να συνδεθούν με τη δόση που δίδεται. Επομένως, μερικές φορές απλώς μειώνοντας τη δόση μπορεί να θεραπευθεί η κατάθλιψη, χωρίς να εμποδίζεται η σεξουαλική επιθυμία.

• Όμως, μην αλλάξετε τη δόση μόνοι σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας, αν έχετε επιπτώσεις στη σεξουαλική σας ζωή από τα αντικαταθλιπτικά (ή όποιο άλλο φάρμακο).

• Οι ασθενείς συχνά δεν απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ μέχρι να περάσουν μερικοί μήνες που παίρνουν το αντικαταθλιπτικό και υπάρχουν αντικαταθλιπτικά που επηρεάζουν ελάχιστα ή δεν επηρεάζουν καθόλου τη σεξουαλική επιθυμία.

Αλλάζοντας τη συνήθεια


Η μεγάλη πρόκληση για τους γιατρούς που έχουν ασθενείς με χρόνια κατάθλιψη είναι πως αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται τους εαυτούς τους πάρα πολύ καιρό κατ’ αυτό τον τρόπο, που τελικά γίνεται συνήθεια. «Διορθώνοντας» τη χημεία του εγκεφάλου δεν διορθώνεται το πρόβλημα, κάποια πράγματα πρέπει να τα «ξεμάθουμε» με ψυχοθεραπεία, που μπορεί να βοηθήσει να δεθούν οι άνθρωποι με αγαπημένα τους πρόσωπα με νέους και συναρπαστικούς τρόπους.

Μιλώντας για την κατάθλιψη με τον/τη σύντροφό σας, κατανοώντας τις επιλογές θεραπείας κι ανακαλύπτοντας νέους τρόπους απόλαυσης του σεξ, όπως τα προκαταρκτικά με διάρκεια αν υπάρχει δυσκολία στον οργασμό, μπορεί να βοηθήσει να δυναμώσουν οι τεταμένες σχέσεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί. 

Μιλήστε στον σύντροφό σας

Το κλειδί για να βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας ζωή είναι να ξεκινήσουμε να μιλάμε με τον/την σύντροφό μας.

Επίσης, η συναρπαστική σεξουαλική ζωή δεν σημαίνει απαραίτητα να φοράμε σέξι εσώρουχα ή να βλέπουμε ερωτικές ταινίες μαζί. Ούτε σεξουαλικά βοηθήματα ή ακροβατικά χρειάζονται για να είναι το σεξ πιο απολαυστικό, αφού το τι είναι απολαυστικό εξαρτάται από το ζευγάρι. 

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αρέσει και στους δύο, να είναι και οι δύο άνετοι με ό,τι θέλουν στο σεξ και να κατανοήσουν πως δεν υπάρχουν όρια του πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ ή πώς να απολαμβάνουμε το σεξ.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.