Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Η Βουλγαρία προβάλλει την καταλληλότητά της για την ευρωζώνη

2010-11-24 01:17

 "Η ευρωζώνη χρειάζεται χώρες με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όπως η Βουλγαρία", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της βαλκανικής αυτής χώρας, Συμεών Ντιάνκοφ, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN International.


Ο ίδιος τόνισε ότι το βουλγαρικό νόμισμα (λέβα) είναι στενά συνδεδεμένο με το ευρώ, από το 1999 και έπειτα και πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Βουλγαρία και η Εσθονία, που εφαρμόζουν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, "μπορούν να βοηθήσουν την ευρωζώνη".

"Η ένταξη της Εσθονίας τον ερχόμενο Ιανουάριο στην ευρωζώνη θα προσθέσει στην ''οικογένεια'' ένα επιπλέον υπεύθυνο - ως προς την άσκηση πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής - μέλος", είπε ο κ. Ντιάνκοφ.

Ο υπουργός επισήμανε, εξάλλου, ότι τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ υποστήριξε ότι "το ευρώ, σίγουρα θα επιβιώσει".

Εξάλλου, ο κ. Ντιάνκοφ δήλωσε - σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη διαδικτυακή πύλη EUobserver - ότι η Βουλγαρία είναι αποφασισμένη να ενταχθεί στην ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό. 

Ο Βούλγαρος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα, η χώρα, να επαναλάβει σύντομα τη διαδικασία ένταξης στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ERM II (σ.σ. αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη στο ευρώ), το β’ εξάμηνο του 2011.

Η υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στον ERM II "προσέκρουσε" στο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009, το οποίο τελικά (έπειτα από την αναθεώρηση) διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ, εξέλιξη που οδήγησε τη χώρα να αποσύρει την υποψηφιότητά της (σ.σ. βάσει της συνθήκης του Μάαστριχτ, το έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ).

Ο κ. Ντιάνκοφ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2011 και αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,6% το 2011, έναντι 0,7% που προβλέπεται για το τρέχον έτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπουν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 2,5% για τη Βουλγαρία, το 2010.


Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.