Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Εργαζόμενοι Φοιτητές

2010-12-06 02:57

 Οι πιο συνηθισμένες λέξεις που έρχονται στο νου στο άκουσμα της λέξης «φοιτητής» είναι: αιώνιος, ανέμελος, χωρίς ευθύνες και με πολύ ελεύθερο χρόνο. Δεν είναι, όμως, πάντα έτσι. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αρκούνται στην ακαδημαϊκή τους ζωή και μπαίνουν από νωρίς στα «βαθιά» επιλέγοντας κάποια εργασία, η οποία είτε είναι συναφής με το αντικείμενο των σπουδών τους είτε απλά τους προσφέρει σχετική οικονομική ανεξαρτησία.

 

Ένας στους δέκα φοιτητές αποφασίζει να εργαστεί από το πρώτο κιόλας έτος των σπουδών του. Όσο περνάνε τα ακαδημαϊκά έτη, το ποσοστό αυτό αυξάνεται και στο τέταρτο έτος φτάνει το 40%. Ο κυριότερος λόγος που ωθεί τους φοιτητές στην εργασία είναι φυσικά ο οικονομικός. Η είσοδος σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα συνδυάζεται συχνά με την αντίληψη ότι πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουν να ανεξαρτητοποιούνται.

 

Η οικονομική ανεξαρτησία συνήθως μεταφράζεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος έχει σχέση με την κάλυψη των προσωπικών εξόδων (λογαριασμός κινητού, διασκέδαση). Ο δεύτερος, ο οποίος είναι πιο μακροπρόθεσμος, έχει σχέση με την πραγματοποίηση ενός στόχου (καλοκαιρινές διακοπές ή, για τους πιο αισιόδοξους, αγορά ενός αυτοκινήτου). Κρυφός πόθος των περισσότερων είναι η απόκτηση προσωπικού τους χώρου. Λίγοι, είναι, όμως εκείνοι που έχουν καταφέρει να το πραγματοποιήσουν.





Τι δουλειές επιλέγουν οι φοιτητές;

 

Πολλοί φοιτητές επιλέγουν ως λύση τη μερική απασχόληση, συνήθως σε κάποιακαφετέρια ή, σε λιγότερες περιπτώσεις, σε κάποιο γραφείο (κατά κανόνα σε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης). Η μερική απασχόληση τους δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουν χρήματα χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσουν πολύ χρόνο στην εργασία –κάτι που θα τους απέτρεπε από την παρακολούθηση των μαθημάτων ή θα τους στερούσε πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο, που θα είναι ήδη λίγος εκ των πραγμάτων, εφόσον επέλεξαν να εργαστούν.

 

Επίσης, πολλοί είναι οι φοιτητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών ή φροντιστηριακά μαθήματα (κυρίως όσοι σπουδάζουν φιλολογικά, φυσικομαθηματικά κτλ).

 

Αν κοιτάξει κανείς τους πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, θα διαπιστώσει ότι συχνά προσφέρονται θέσεις εργασίας ειδικά για φοιτητές οι οποίες είναι μερικής απασχόλησης και αφορούν κυρίως στην προώθηση προϊόντων σε πολυκαταστήματα. Επίσης, πολλοί δημόσιοι φορείς, όπως π.χ. ο ΟΤΕ, έχουν προκηρύξει θέσεις ειδικά για φοιτητές.

 

Οι μισθοί που παίρνουν οι φοιτητές είναι συνήθως κοντά στον βασικό, αν εργάζονται σε κάποια ιδιωτική εταιρεία. Επίσης, χρήματα παίρνουν και για την πρακτική τους άσκηση, η οποία πραγματοποιείται όμως μετά το πέρας των τεσσάρων υποχρεωτικών ετών φοίτησης. Οι μισθοί που προέρχονται από την πρακτική άσκηση ποικίλλουν ανάλογα τον φορέα. Συνήθως κυμαίνονται από 90 έως 360 ευρώ τον μήνα. Οι τυχεροί των 360 ευρώ είναι οι σπουδαστές των ΤΕΙ που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες. Σε αυτή την περίπτωση τον μισθό τους τον παρέχουν από κοινού η εταιρεία και ο ΟΑΕΔ. Όπως μας είπε η Μαργαρίτα Α. από το τμήμα Βρεφοκομίας του ΤΕΙ Αθηνών, μπορεί τα χρήματα στον ιδιωτικό τομέα να είναι διπλά, είναι όμως περισσότερες οι ώρες εργασίας.