Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Γίνε Καλύτερος Φοιτητής-Πώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας και ταυτόχρονα την υγεία σας.

2010-12-07 20:45

 

 [Βήμα 1] Ξεκινάω να μαθαίνω να μαγειρεύω.


Δεν απαιτούνται mad skillz του στυλ Iron Chef και «κόκορας κρασάτος με άρωμα τρούφας και γήινη υφή από καβουρδισμένα καβουρδίσματα». Αλλά σίγουρα είναι σοβαρό μειονέκτημα το να είσαι φοιτητής (ή ακόμη χειρότερα, φοιτήτρια) και να μην μπορείς να φτιάξεις τίποτα πέραν από «νερό βρυσάτο».

Για αρχή θα πρέπει να εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα, απαραίτητα σύνεργα για την κουζίνα σας:

- Αρκετά πηρούνια, κουτάλια, μαχαίρια και τις απαραίτητες σπάτουλες (+ για αντικολλητικά σκεύη)
- Μια μικρή κατσαρόλα και μια μεγάλη
- Σουρωτήρι, επιφάνεια κοπής, ανοιχτήρι κρασιών (θα χρειαστεί)
- Ένα αντικολλητικό τηγάνι (τουλάχιστον ένα μεσαίου μεγέθους)
- Κάνα μπρίκι (για τον καφέ της παρηγοριάς)
- Ένα τηγάνι-σχάρα (πολύ βολικό για ψητά κρέατα)

Ακόμη, εάν έχετε ένα μικρό φουρνάκι είναι αρκετό αν και μια μεγάλη κουζίνα βολεύει για περισσότερες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να μην τσιγκουνευτείτε να επενδύσετε σε έναν φούρνο μικροκυμάτων, είναι δογματικά απαραίτητος όσο και το πλυντήριο.


[Βήμα 2] Φτιάχνω πραγματική τροφή.

Για πολύ αρχή, μπορείτε να παίρνετε έτοιμα ψημένα φαγητά από τη μητέρα σας και να τα βάζετε στην κατάψυξη. Το ξεπάγωμά τους στον φούρνο μικροκυμάτων είναι θέμα λίγων λεπτών.

Έπειτα, βάζετε κάποιον που ξέρει να σας δείξει τις βασικές διαδικασίες μαγειρικής: Βράσιμο, τηγάνισμα, ψήσιμο στον φούρνο κλπ. Ήδη μπορείτε να φτιάξετε ζυμαρικά με διάφορες σάλτσες, μπορείτε να ψήσετε δεκάδες διαφορετικά κρέατα και με λίγο ψάξιμο στο 
Google να βρείτε εύκολες συνταγής αυξανόμενης περιπλοκότητας. Ακόμη, ασχοληθείτε και με τις σαλάτες. Μπορεί να μην τρώγατε πρασινάδες ως τώρα αλλά είναι μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες και μπορούν να γίνουν πολύ νόστιμες.


[Βήμα 3] Κόβω το «βρόμικο».

Δεν υπάρχει πια δικαιολογία. Αρκεί μια εβδομαδιαία βόλτα ως το σουπερ μάρκετ για να είσαστε πλήρεις από επιλογές στο ψυγείο σας.

Το πιτόγυρο είναι πολύ καλή τροφή εάν:

α) Γεννηθήκατε χωρίς στομάχι
β) Έχετε αυτοκτονικές τάσεις
γ) Θέλετε να ζήσετε την εντυπωσιακή εμπειρία του εμφράγματος
δ) Σας κοροϊδεύουν για τους γραμμωμένους σας κοιλιακούς.


Πείτε απλά όχι στα Goody’s και στα γυράδικα, μετά από μερικούς μήνες θα έχετε συνηθίσει στο ποιοτικό φαγητό τόσο που το «βρόμικο» θα σας φέρνει… ανακάτεμα.


[Βήμα 4] Κατανοώ τις βασικές αρχές της διατροφής.

Θα πρέπει πάντοτε να επιτυγχάνουμε την χρυσή τομή σε πρωτείνες, λιπαρά και υδατάνθρακες.

Η πρωτείνη είναι το βασικό δομικό στοιχείο του σώματός μας και θα πρέπει να την λαμβάνουμε από ποιοτικές πηγές όπως το κρέας (δεν αναφέρομαι στα μπιφτέκια των fast food αλλά σε αγνά, σωστά μαγειρεμένα κρέατα από τον κυρ-Μήτσο το χασάπακλα).

Τα λιπαρά μπορεί να έχουν κακή φήμη, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξίσου σημαντικά με τις πρωτείνες: Κάποιες απαραίτητες βιταμίνες πάνε πακέτο με αυτά (οι λεγόμενες "λιποδιαλυτές βιταμίνες"), οπότε κανονίστε να συμπεριλάβετε στο μενού σας λιπαρά ψάρια, ωμό ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ίσως κάποιο συμπλήρωμα Ω-3.

Οι υδατάνθρακες είναι συνυφασμένοι με την ενέργεια (η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας) και βρίσκονται σε αφθονία στα ζυμαρικά, τα ψωμιά και τα γλυκά: Κατά βάση, δεν είναι απαραίτητοι - άν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά αυξήστε την κατανάλωση πρωτείνης και μειώστε αυτή των υδατανθράκων.

Παράλληλα, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε άφθονο νερό, για ποικίλους λόγους που έχετε ήδη μάθει από τα πρωινάδικα.


[Βήμα 5] Ολοκληρώνω την προσπάθεια.

Αν καταφέρετε να μπείτε σε ένα σωστότερο πρόγραμμα διατροφής και το κάνετε συνήθεια, το μόνο που μένει είναι να ολοκληρώσετε την εικόνα αρχίζοντας γυμναστική ( βλέπε
 post με θέμα την γυμναστική ) αφού διατροφή και γυμναστική πάνε πακέτο, και κόβοντας το τσιγάρο (αν καπνίζετε).

Συμπέρασμα: Με μια μικρή απόφαση, μια αγορά βασικών σκευών και την αρχή της συνήθειας της καλής διατροφής, αλλάζετε ένα από τα χαρακτηριστικά της ζωής σας και γίνεστε πιο υγιής, πιο όμορφος, αποκτάτε ευεξία και καλή διάθεση. Και κάνετε ένα ακόμη βήμα, προς ένα «εγώ» καλύτερο. Αξίζει τον κόπο, σίγουρα.