Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Χιονοδρομικό Bansko!

2010-10-18 12:00

 

 

 

Το Μπάνσκο βρίσκεται στους βορειοδυτικούς πρόποδες της οροσειράς Πιρίν,σε υψόμετρο 925 μέτρων, και κατοικείται από 9.500 ανθρώπους. Είναι 6 χλμ νότια του Ραζλόγκ, 60 χλμ νοτιοανατολικά του Μπλαγκόεβγκραντ και 160 χλμ νότια της Σόφιας. Ο ποταμός Γκλαζάνε τρέχει δίπλα στην πόλη και χύνεται λίγο πιο κάτω στον ποταμό Μέστα. Το όνομά του προέρχεται από την παλαιά Βουλγαρική λέξη ‘Μπαν’, που σημαίνει ‘Κύριος’.

Στο παρελθόν χτίστηκαν εδώ σπίτια διόροφα, παρόμοια με πύργους, με ψηλούς τοίχους, μεγάλα πρόστεγα (γείσα) και ενισχυμένες πύλες. Η πόλη βρίσκεται κάτω από την ψηλότερη και ωραιότερη κορυφή του βουνού. Το όμορφο περιβάλλον της πόλης, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης, το κάνουν πολύ δημοφιλές στον έξω κόσμο. Στο Μουσείο της πόλης θα δούμε ένα αμάλγαμα της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας. Τα τρία παλαιότερα από τα 41 παραδοσιακά αρχοντικά της πόλης χτίστηκαν τον 19ο αιώνα και φέρουν τα ονόματα των ιδιοκτητών τους (όπως και τα Αρχοντικά της Μακεδονίας), τα Χατζηβάλχοβατα, Χατζηρούσκοβα και Βελίανοβα. Έχουν υπόγεια και πολεμίστρες και τα εσωτερικά τους είναι πλούσια διακοσμημένα με τοιχογραφίες. Τα αρχοντικά της Σιάτιστας, της Καστοριάς και της Κοζάνης είναι περίπου ίδιας κατασκευής, αν και παλιότερα. Το άλλο αρχιτεκτονικό αριστούργημα της πόλης είναι ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδας, χτισμένος το 1885.

Το Μπάνσκο είναι όμορφο και ανοικτό στους επισκέπτες και τις τέσσερεις εποχές του χρόνου, θεωρείται το καλύτερο τουριστικό θέρετρο της Βουλγαρίας και έχει ξενοδοχειακά καταλύματα όλων των κατηγοριών. Είναι φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο γιατί έχει το περισσότερο χιόνι και τη μεγαλύτερη περίοδο χιονοκάλυψης απ’ όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας. Οι πίστες του έχουν συνολικό μήκος 50 χλμ και βρίσκονται σε υψόμετρο από 1100 μέχρι 2550 μέτρα. Το χιονοδρομικό είναι εξοπλισμένο με ένα αναβατήρα καμπίνας, έξι ανοιχτούς αναβατήρες, 9 συρόμενους και μία ράμπα για σνόουμπορντ.

Κάθε καλοκαίρι οργανώνεται εδώ φεστιβάλ παραδοσιακής τζαζ στο οποίο μετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες τζαζ, μουσικοί και τραγουδιστές, Βούλγαροι και ξένοι.

 

Η βάση του χιονοδρομικού βρίσκεται σε υψόμετρο 936m, στα όρια του χωριού και η κορυφή του στα 2560m. Είναι το νεότερο και σαφώς το πιο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας και ολόκληρων των Βαλκανίων!

Έχει συνολικά 11 αναβατήρες, μια οκταθέσια τηλεκαμπίνα μήκους 6315m και 14 πίστες που καλύπτουν 65 km! Και για κάθε ενδεχόμενο, υπάρχουν 100 κανόνια τεχνητής χιόνωσης!Για τους skiers και τους snowboarders υπάρχουν πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας με κορυφαία την εκπληκτική Tomba για τους experts. Για τους μικρούς μας φίλους υπάρχουν τρεις παιδικοί σταθμοί, τρία παιδικά lifts και ένας παιδότοπος carousel.