Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Το βουλγαρικό νόμισμα «λέβα» έγινε 130 χρονών

2010-10-18 20:41

                                                                    

 

Το εθνικό νόμισμα της Βουλγαρίας – το λέβα (lev), σήμερα συμπληρώνει τα 130 χρόνια του. Στις 4 Ιουνίου του 1880 μπήκε σε ισχύ ο Νόμος περί του δικαιώματος κοπής νομισμάτων στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας, με τον οποίο το βουλγαρικό λέβα, με την υποδιαίρεσή του «στοτίνκα» (stotinka – ένα εκατοστό του λέβα) ορίσθηκε εθνικό νόμισμα, υπενθυμίζει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ).

Η κοπή νομισμάτων στη Βουλγαρία χρονολογείται από το 1218-1240, όταν για πρώτη φορά επί του τσάρου Ιβάν Ασέν του Β’ πάνω στα νομίσματα χαράχθηκε το όνομα Βούλγαρου ηγεμόνα.

Στις 28 Μαΐου του 1880 διεξήχθη συνεδρίαση της Δεύτερης Βουλής, η οποία ολοκλρώθηκε με την έγκριση του Νόμου περί του δικαιώματος κοπής νομισμάτων. Ο Νόμος έδωσε στο νέο κράτος το αποκλειστικό δικαίωμα να κόβει και να θέτει σε κυκλοφορία νομίσματα.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Στέφαν Σταμπολόφ επέμενε το νόμισμα να ονομάζεται «frank», ενώ η υποδιαίρεσή του «santim», όπως στο Βέλγιο. Ο Dr. Ιβάν Μπογκόροφ πρότεινε τη λέξη «svobodnik» (η βουλγαρική λέξη «svoboda» σημαίνει «ελευθερία»). Τελικά επικράτησε η γνώμη του βουλευτή Ιωσήφ Κοβάτσεφ για την ονομασία «λεβ» (που σημαίνει «λιοντάρι»).

Tα πρώτα κέρματα των 2, 5 και 10 στοτίνκι ήταν χάλκινα και κόπηκαν στο Νομισματοκοπείο του Μπίρμινγκαμ, Αγγλίας, το 1881. Το 1882 στο Νομισματοκοπείο της Αγίας Πετρούπολης, Ρωσίας, κόπηκαν αργυρά κέρματα των 1 και 2 λέβα – το πρώτο βουλγαρικό λέβα που περιείχε ευγενή μέταλλα. Το 1888 κόπηκαν τα πρώτα βουλγαρικά χαλκονικέλινα κέρματα αξίας 2, 5, 10, 20 στοτίνκι, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη μέσων ανταλλαγής μικρής ονομαστικής αξίας.

Το 1894 έρχεται και η πρώτη βουλγαρική χρυσή έκδοση κερμάτων ονομαστικής αξίας 10 και 20 λέβα, τα οποία κόπηκαν στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Για την κοπή όλων των κερμάτων ως το 1951 χρησιμοποιούνταν ευρωπαϊκά νομισματοκοπεία. Το 1952 δημιουργήθηκε το Βουλγαρικό Νομισματοκοπείο και από τότε όλες οι εκδόσεις κερμάτων ανταλλαγής δημιουργούνται και κόβονται εκεί.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.