Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Τη μνήμη έχουν τα χρυσόψαρα και οι ελέφαντες!

2010-11-04 11:19

 Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει τις εκφράσεις "μνήμη χρυσόψαρου" και "μνήμη ελέφαντα", γνωρίζοντας λίγο πολύ τη σημασία τους. Άραγε ο άνθρωπος τι μνήμη έχει;Γι' αυτούς που ίσως δε γνωρίζουν:

Η μνήμη του χρυσόψαρου είναι η μικρότερη στο ζωικό βασίλειο και διαρκεί περίπου 3 με 8 δευτερόλεπτα και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα ψαράκια αυτά μπορούν να ζήσουν σε πολύ μικρές γυάλες αφού μέχρι να καταλάβουν ότι είναι εγκλωβισμένα το έχουν ξεχάσει.Βέβαια το δυσάρεστο στην υπόθεση είναι ότι ξεχνούν κι άλλα πιο σημαντικά πράγματα όπως το ότι έχουν φάει με αποτέλεσμα να τρώνε συνεχώς όσο κι τους δώσεις μέχρι που στο τέλος σκάνε από τοφαγητό (βασικός λόγος θανάτου ενός χρυσόψαρου).

Από την άλλη η μνήμη του ελέφαντα θεωρείται ως η πιο ισχυρή ανάμεσα στα ζώα, κυρίως στους θηλυκούς ελέφαντες, αφού το συμπαθές θηλαστικό είναι ικανό να θυμάται πολλά πράγματα για αρκετό καιρό όπως μονοπάτια και διαδρομές αλλά ακόμη και ζώα ή ανθρώπους που έχει συναντήσει στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό τοβοηθάει να μετακινείται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χάνεται και επιπλέον να 'συναναστρέφεται' μόνο με τα ζώα πουεπιθυμεί..

Κλείνω αυτή την "εγκυκλοπαιδική" παρένθεση και επανέρχομαι σε ένα ερώτημα που με αποσχολεί.

Μήπως τελικά εχουμε επιλεκτική μνήμη; Πως γίνεται κάποιοι άνθρωποι να έχουν κάποιες φορές μνήμη χρυσόψαρου και κάποιες άλλες, μνήμη ελέφαντα; Είναι τελικά τυχαίος ο τρόπος που θυμόμαστε ή μήπως τελικά θυμόμαστε μόνο αυτά που θέλουμε; Εγώ πάντως υποστηρίζω το δεύτερο..

Τα παραδείγματα είναι παρα πολλά, μα αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ είναι το φαινόμενο όπου κάποια άτομα ξεχνούν πολύ εύκολα τη βοήθεια που τους έχεις δώσει ενώ ταυτόχρονα δεν ξεχνούν με τίποτα κάτι που τους έχεις κάνει και τους ενόχλησε ή δεν τους άρεσε..

Τα συμπεράσματα δικά σας..
Για σκεφτείτε, εσείς τι είστε τελικά; Ελέφαντες ή Χρυσόψαρα;

Υ.Γ:μάλλον δεν είναι τυχαίο οτι την πιό ισχυρή μνήμη την έχουν οι ..θηλυκοί ελέφαντες. ;-) (κι ο νοών νοείτω!!)

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.