Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Η Βουλγαρία θα έχει Μουσείο της ολοκληρωτικής τέχνης

2010-10-21 01:07

 

Στη Βουλγαρία θα ιδρυθεί Μουσείο της ολοκληρωτικής τέχνης. Σε μεγάλη έκταση με κλειστό και ανοιχτό χώρο θα εκτεθούν καλλιτεχνικά έργα της εποχής του σοσιαλισμού.

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πραγματικά αριστουργήματα της εικαστικής και της μνημειώδους τέχνης", είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Βεζντί Ρασίντοφ, χαρακτηρίζοντας το μελλοντικό μουσείο ως "μικρό, αλλά περιεκτικό".

"Δεν μπορούμε να σβήσουμε την ιστορία", επισήμανε ο υπουργός. "Θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό να ιδρύσουμε ένα τέτοιο μουσείο, ακόμα περισσότερο που διαθέτουμε οικόπεδο και κονδύλια, με τα οποία μπορούμε να υλοποιήσουμε την ιδέα. Το πιο κερδοφόρο μουσείο στην Ουγγαρία τώρα είναι το Μουσείο της ολοκληρωτικής τέχνης. Καταφανώς οι άνθρωποι εκδηλώνουν ενδιαφέρον προς αυτή την εποχή. Στη χώρα μας υπάρχουν εξαιρετικά έργα τέχνης της εν λόγω περιόδου. Θα έλεγα, μάλιστα, αριστουργήματα. Δημιουργοί τους είναι μερικοί από τους καλύτερους Βούλγαρους ζωγράφους και γλύπτες".

Η είδηση για την ίδρυση Μουσείου της ολοκληρωτικής τέχνης διαδόθηκε αφού η κυβέρνηση ενέκρινε την αντίληψη του υπουργείου Πολιτισμού για τα βασικά μουσεία της πρωτεύουσας. Κύριος στόχος είναι η σταδιακή τελειοποίηση της εδαφικής οργάνωσης και η ανασυγκρότηση των μουσείων ώστε να επιτευχθεί αειφόρος ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σόφιας.

Προς το παρόν η κατάσταση του δικτύου μουσείων χαρακτηρίζεται από μεγάλο διαμελισμό, έλλειψη σύνδεσης μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακατάλληλα παλαιωμένα κτίρια, απουσία μουσείων της νεότερης ιστορίας.

Στην πρωτεύουσα θα διαμορφωθούν τρεις ζώνες με ισχυρό πολιτιστικό δυναμικό και προοπτικές ανάπτυξης, ενώ η τέταρτη ζώνη θα είναι μουσειακό κέντρο εκτός του ιστορικού πυρήνα της Σόφιας – εκεί θα βρίσκεται το Μουσείο της ολοκληρωτικής τέχνης. Έτσι μέσα σε δύο-τρία χρόνια στην πρωτεύουσα θα εμφανιστούν τέσσερα νέα μουσεία. Η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί τόσο από τα ευρωπαϊκά ταμεία, όσο και από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού.

Τις πύλες του θα ανοίξει και το νέο Μουσείο ιστορίας της Σόφιας, για το οποίο εδώ και χρόνια αναζητούνταν κατάλληλο κτίριο. Τώρα τα εκθέματά του διαφυλάσσονται σε διάφορες αποθήκες στην πρωτεύουσα. "Η Σόφια από πολύ καιρό χρειάζεται αντιπροσωπευτικό μουσείο σαν εκείνα της Ρώμης, του Παρισιού, της Μαδρίτης", ανέφερε τα επιχειρήματά του ο υπουργός Πολιτισμού, Βεζντί Ρασίντοφ. Η αντίληψη για τα μουσεία προβλέπει στη Σόφια να ιδρυθεί και Εθνικό μουσειακό συγκρότημα της μοντέρνας τέχνης. Σε μερικούς μήνες θα εγκαινιαστεί και το Μουσείο σύγχρονης τέχνης "Οπλοστάσιο της Σόφιας" που ιδρύθηκε με την οικονομική στήριξη του Νορβηγικού Προγράμματος Συνεργασίας ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον σχέδιο είναι "Το βουλγαρικό Λούβρο". Μ’ αυτό το όνομα βγήκε στη δημοσιότητα το μελλοντικό Εθνικό μουσείο των οπτικών τεχνών.

"Είμαι ευτυχής που επιτέλους περίπου 70 χιλιάδες έργα, υπέροχα αριστουργήματα του 12ου αι., θα επιδειχθούν στο κοινό", είπε ο Βεζντί Ρασίντοφ. "Ένα μεγάλο μέρος των συλλογών τώρα διαφυλάσσονται σε ακατάλληλους χώρους, ενώ η θέση του πίνακα είναι στον τοίχο, για να φαίνεται. Στις αίθουσες θα εκθέσουμε αγιογραφίες του Μεσαίωνα, καθώς και έργα της σύγχρονης βουλγαρικής τέχνης".

Στο μελλοντικό "βουλγαρικό Λούβρο" θα επιδειχθεί η τέχνη της προϊστορικής εποχής, για παράδειγμα, οι ζωγραφιές της σπηλιάς Μαγκούρα, καθώς και έργα τέχνης μέχρι τον 21ο αι. Το συγκρότημα, που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, θα αποτελείται από δύο μουσεία Καλών Τεχνών – Εθνικό μουσείο βουλγαρικής εικαστικής τέχνης και Γκαλερί ξένης τέχνης.

Το Εθνικό μουσείο οπτικών τεχνών θα στεγάζεται σε μερικά κτίρια, οικοδομημένα σε διάφορες εποχές που θα συνδεθούν λειτουργικά. Η συνολική έκταση του συγκροτήματος θα καλύπτει 23 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Για την οικοδόμησή του θα επιβληθεί ολική αναδιαρρύθμιση των χώρων και της εσωτερικής αυλής. 

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.