Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Η Βουλγαρία είναι η χώρα με την υψηλότερη θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

2010-10-18 20:48

 Η Βουλγαρία είναι η χώρα με την υψηλότερη θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009 (14.2 ανά χίλιους κατοίκους), και βρίσκεται στην τέταρτη θέση ως προς την αρνητική φυσική αύξηση του πληθυσμού. Αυτά δείχνει η έρευνα της Eurostat, η οποία δημοσιεύθυηκε χθες σχετικά με τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου το 2009. 

Η διαφορά μεταξύ του ποσοστού γεννητικότητας και του ποσοστού θνησιμότητας είναι πλην 27. Είναι υψηλότερη μόνο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Παρ’ όλο που στη Βουλγαρία πέρσι καταγράφηκε έκρηξη γεννήσεων (“baby boom”), ο πληθυσμός εξακολουθεί να φθίνει, αφού το 2009 οι Βούλγαροι μειώθηκαν κατά 100 χιλ. και 7,5 εκατ. άτομα υποδέχθηκαν το νέο έτος 2010.

Και πέρσι οι μετανάστες από τη Βουλγαρία ήταν περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που εγκαταστάθηκαν στη χώρα. Την μεγαλύτερη αύξηση μεταναστών κατέγραψαν η Ιταλία και η Μ. Βρετανία. Γενικά ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. άτομα μέσα σε ένα χρόνο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση – 857 χιλ. άτομα, και σε δεύτερη θέση στην φυσική αύξηση (τα νεογέννητα είναι κατά 509 χιλ. περισσότερα από εκείνα που πέθαναν). 

Οι χώρες, τις οποίες προτιμούν πιο πολύ οι Βούλγαροι μετανάστες, είναι η Ισπανία, η Γερμανία και η Ελλάδα. Το 2009 την χώρα έχουν εγκαταλείψει πάνω από 19 χιλ. άτομα, ενώ οι γυναίκες είναι περισσότερες, δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (NSI). Πολλοί φεύγουν και για την Τουρκία, την Μ. Βρετανία και την Ιταλία.

Από τους Βούλγαρους μετανάστες κανείς δεν έχει επιλέξει την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και την Ισλανδία, για να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, σημειώνει το NSI. 

Εκτός Ευρώπης οι περισσότεροι Βούλγαροι μεταναστεύουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Από το NSI διευκρινίζουν ότι η στατιστική διαμορφώνεται μονάχα βάσει των αιτήσεων αλλαγής της μόνιμης βουλγαρικής διεύθυνσης με τέτοια στο εξωτερικό. Η διαδικασία δεν είναι υποχρεωτική, και με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να μετρηθεί η πραγματική μεταναστευτική κίνηση.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.