Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Επικίνδυνοι οι έγχρωμοι φακοί επαφής

2010-11-05 17:26

 

Μπορεί οι έγχρωμοι φακοί επαφής να πωλούνται δίχως συνταγή γιατρού, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως μπορούν να προκαλέσουν πόνο, φλεγμονή και σοβαρή λοίμωξη που οδηγεί ακόμη και σε τύφλωση.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται από την επιστημονική ομάδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και φέρει τη σφραγίδα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Κάθε τύπος φακού επαφής, είτε για διαθλαστική ανωμαλία είτε για χρώμα, είναι ιατρικό προϊόν και χρειάζεται έγκριση από γιατρό» αναφέρει ο Thomas Steinemann, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ.

Οι χρωματιστοί φακοί επαφής συχνά προωθούνται ως προϊόντα μόδας ή κατατάσσονται στην κατηγορία των καλλυντικών.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία, καθώς υπάρχουν αρκετές διαφορετικές κλίσεις του αμφιβληστροειδή και ένας λάθος φακός μπορεί να πληγώσει το μάτι και να προκαλέσει ρήξη αγγείων του κερατοειδούς χιτώνα.

Γι’ αυτό κρίνονται απαραίτητα τόσο η μέτρηση του οφθαλμού από τον ειδικό όσο και η συνταγογράφηση του κατάλληλου μεγέθους φακού επαφής.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις που το μάτι έχει μία αρχόμενη λοίμωξη, ένα φακός μπορεί να την επιδεινώσει και να οδηγήσει μείωση της όρασης, ενώ παράλληλα να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το όργανο.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.