Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Ελλάδα - Βουλγαρία Τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των 2 χωρών

2010-10-25 16:46

 

Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ζητήματα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης υπέγραψαν στη Σόφια ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο ομόλογός του της ΒουλγαρίαςΣυμεών Τζάνκοφ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.


Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η αντιμετώπιση φαινομένων απάτης στον ΦΠΑ και τελωνειακών παραβάσεων στα σύνορα, καθώς και θεμάτων λαθρεμπορίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την κοινή διακήρυξη πρόκειται να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης ΦΠΑ, με βάση τις κοινοτικές Οδηγίες 1798/2003 και 1925/2004.

Επιπλέον αξιοποιείται για την αντιμετώπιση φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων, το Κέντρο Συνεργασίας που λειτουργεί σήμερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ακόμη, αξιοποιούνται νέοι τρόποι, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών για την ανταλλαγή σχετικών στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών.

Με την κοινή διακήρυξη αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, οι οποίες θα συγκροτούνται από εμπειρογνώμονες της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, προκειμένου να καταλήξουν σε μέτρα και δράσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στα εν λόγω ζητήματα. Οι ομάδες εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θα υπόκεινται στην εποπτεία των κατά τόπους αρμοδίων επικεφαλής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Οι ομάδες θα έχουν και κοινές συναντήσεις για να διαπιστώσουν την πρόοδο των εργασιών τους και να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα και προτάσεις, τα οποία θα υποβληθούν στους ηγέτες κάθε χώρας προς τελική έγκριση και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

ΥΠΕΚΑ
Η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και η ένταξη του στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ως έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκ των βασικών στόχων της ελληνοβουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας, πρωτόκολλο για την οποία υπέγραψαν, σήμερα στη Σόφια, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομίας της ΒουλγαρίαςΤράιτσο Τράικοφ.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών,Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.

Παράλληλα, στην ομιλία της στην Κοινή Συνεδρίαση των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, η υπουργός ΠΕΚΑ, αναφερόμενη στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι «για την ελληνική κυβέρνηση η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί υψίστη προτεραιότητα» και εξέφρασε εμπιστοσύνη στη σημερινή τεχνολογία και την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να διαλυθούν οι περιβαλλοντικοί φόβοι των τοπικών κοινωνιών.

«Γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ιδιαιτέρως εκείνες των τοπικών κοινωνιών μας. Είμαι πεπεισμένη ότι με τη σημερινή τεχνολογία και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, τα εκκρεμή θέματα δύνανται να λυθούν, επιτρέποντας στο έργο να ολοκληρωθεί και να προσδώσει στις δύο χώρες μας προοπτικές γεωστρατηγικής ασφάλειας» ανέφερε η Τ.Μπιρμπίλη.

Όσον αφορά τον αγωγό South Stream, η ρωσοβουλγαρική εταιρεία για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού θα ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 2011, ενώ τον περασμένο μήνα ιδρύθηκε στην Αθήνα η εταιρεία South Stream Greece.

Σχετικά με τον Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδα-Βουλγαρία (IGB) - που θα διευκολύνει τη ροή του φυσικού αερίου της Κασπίας, καθώς και του υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και περαιτέρω αποδέκτες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η τελική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί πριν το τέλος του 2010, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου το 2013.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής δεύτερης διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς Ν. Σάντα - Μαρίτσα- Ιστοκ.

Οι Τ. Μπιρμπίλη και Τρ. Τράικοφ τόνισαν, τέλος, πως οι δύο χώρες μοιράζονται τους ίδιους στόχους για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και γι' αυτό το λόγο αυτό εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, μέσω της αναβαθμισμένης Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας για το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων. «Η Επιτροπή αυτή θα συντονίζει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και θα υπάρχει συνεργασία για την επίτευξη του στόχου για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Υπουργείο Πολιτισμού

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος υπέγραψε επίσης Πρωτόκολλο Τουριστικής Συνεργασίας με τον ομόλογό του Υπουργό Οικονομίας Ενέργειας και Τουρισμού κ. Traycho Traykov, το οποίο προβλέπει τα εξής:

Διερεύνηση της δυνατότητας προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού με έμφαση στις διαδρομές του κρασιού, με σκοπό την ενίσχυση του περιφερειακού τουρισμού και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών προτερημάτων των δύο χωρών.
 
Ενθάρρυνση των εθνικών ταξιδιωτικών πρακτόρων για απευθείας συνεργασίες με στόχο την από κοινού κατάρτιση τουριστικών προγραμμάτων. 

Διερεύνηση της δυνατότητας προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού για προσκυνητές και περιηγητές, δεδομένου του πολιτιστικού πλούτου των δυο χωρών στον τομέα αυτό. 

Σύσταση προς τους κλάδους στον τομέα του yachting, της κρουαζιέρας, των χιονοδρομικών κέντρων, των spa και της θαλασσοθεραπείας για ανταλλαγή 
τεχνογνωσίας και εμπειρίας. 

Την προώθηση του τουρισμού των χειμερινών αθλημάτων. 

Ανταλλαγή εμπειρίας στον τομέα του τουριστικού promotion, planning και marketing. 

Ανταλλαγή τουριστικού προωθητικού υλικού (αφίσες, κατάλογοι, βίντεο, dvd, κτλ).

Ενθάρρυνση της από κοινού διοργάνωσης famtrips, διασκέψεων, συνεδρίων, φεστιβάλ, εκθέσεων και πολιτιστικών εβδομάδων. 

Τη δημιουργία προγράμματος κοινωνικού αλλά και σχολικού τουρισμού. 

Την κατάρτιση κοινών τουριστικών πακέτων για επισκέπτες από την Κίνα, την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. 

Την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, των εθνικών κανονισμών και των διαδικασιών. 

Την ενημέρωση για επενδυτικές δυνατότητες που προκύπτουν στις δυο χώρες. 

Συνεργασία για την προώθηση και διασφάλιση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και οικοτουριστικών προγραμμάτων. 

Τη διερεύνηση για δημιουργία κοινών τουριστικών μονοπατιών που να συνδυάζουν ορεινά και παράκτια τοπία. 

Ανταλλαγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών που εφαρμόζονται στα τουριστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα των δυο χωρών. 

Ανταλλαγή φοιτητών του τουριστικού κλάδου για εργασιακή εκπαίδευση- απασχόληση και απόκτηση εμπειρίας. 

Ενθάρρυνση των αρμοδίων Αρχών ώστε να εξετάσουν κινήσεις και πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διευκόλυνση της τουριστικής μετακίνησης μεταξύ των δυο χωρών.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.