Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Σοκολάτα:η πιο γλυκιά αμαρτία!

2010-12-05 23:09

 Για τους Αζτέκους αποτελούσε πηγή σοφίας, ενέργειας και σεξουαλικής δύναμης. Το ποτό που φτιαχνόταν από το κακάο θεωρούνταν αφροδισιακό και δεν έλειπε από καμία γαμήλια τελετή. Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική από τους Μάγιας πριν από το 600 μ.Χ. Οι Αζτέκοι, που έζησαν αργότερα, πίστευαν πως το κακαόδεντρο ήταν δώρο των θεών. Έπιναν ένα ρόφημα από κακάο που το ονόμαζαν «σοκολάτλ», δηλαδή «πικρό νερό», και το θεωρούσαν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για όλες τις ασθένειες. Στην Ευρώπη έφτασε μόλις το 16ο αιώνα από τον Ισπανό Ερνάν Κορτέζ, που κατέκτησε το Μεξικό και ανάγκασε το βασιλιά των Αζτέκων να παραδοθεί μαζί με όλους τους θησαυρούς του. Ανάμεσά τους ανακάλυψε τους σπόρους του κακαόδεντρου, που άξιζαν όσο το χρυσάφι. Το 1753 ο Σουηδός βοτανολόγος Linnaeus έδωσε στο κακαόδεντρο το όνομα Theobroma, που σημαίνει «τροφή των θεών».

Διατροφική αξία
Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, καφεΐνη, χαλκό, φυτικές ουσίες, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, ένα άριστο αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, ενώ μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων.

 

Πού κάνει καλό

 

  • Μειώνει την πίεση, βελτιώνει το μεταβολισμό.
  • Έχει αντιβηχικές ιδιότητες και αντικαταθλιπτική δράση.
  • Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα έχει αγχολυτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως δεν διαρκούν για μεγάλο διάστημα. Η βελτίωση της διάθεσης και η πνευματική διέγερση που προκαλεί σχετίζονται με την περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο και θεοβρωμίνη.
  • Βοηθάει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Τι πρέπει να ξέρω
Αν κάποιος καταναλώνει μικρές ποσότητες σοκολάτας, είναι αδύνατο να παχύνει. Αυτό ισχύει με όλες τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες.

Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύουν πολλοί, η σοκολάτα όχι μόνο δεν είναι ανθυγιεινή, αλλά κάλλιστα μπορεί να συμπεριληφθεί στις υγιεινές τροφές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κούραση, το άγχος και η υπερένταση μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες, αλλά όχι η σοκολάτα.

Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει περισσότερες από 300 δραστικές ουσίες, πολλές από τις οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει ποια είναι η ουσία που μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.