Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Καλώς ήρθατε στο Ασένοβγκραντ - η πόλη των νυφικών και του κρασιού μαβρούντ

2010-11-29 03:04

 

Το κάστρο του βασιλιά Ασέν και η εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου

Στους πρόποδες της Ροδόπης, ξακουστή και εκτός της χώρας με ορισμένα από τα πιο όμορφα τραγούδια στο βουλγαρικό φολκλόρ βρίσκεται η πόλη Ασένοβγκρατν. Δεν είναι από τα μεγάλα κέντρα που συνήθως υπάρχουν στις προσφορές των τουριστικών πρακτορείων. Για πολλούς από τους κάτοικους της κοντινής πόλης Πλόβντιφ όμως τα περίχωρα του Ασένοβγκραντ είναι προτιμητέος προορισμός για τα Σαββατοκύριακα.


Στις ημέρες των μεγάλων χριστιανικών γιορτών εδώ έρχονται και χιλιάδες πιστοί απ όλη την χώρα. Αυθεντικό αρχιτεκτονικό δαχτυλίδι από ορισμένες μονές, περίπου 30 εκκλησίες και 200 παρεκκλήσια περικυκλώνουν αυτή την αρχαία πόλη. Η περιοχή του Ασένοβγκρατν είναι ελκυστικό σημείο τόσο για τους χριστιανούς , όσο και για τον καθένα που θέλει να αγγίξει το παρελθόν και τον πλούσιο ιστορικό πολιτισμό της πόλης. 

Το Ασένοβγκραντ είναι γνωστό και με το φημισμένο κόκκινο κρασί της ποικιλίας μαβρούντ που παράγεται εδώ. Είναι από παραδοσιακή βουλγαρική ποικιλία σταφυλιού που θεωρείται μία από τις πιο ποιοτικές και πολύτιμες στην περιοχή. Το κρασί πάλι συνοδεύει κάθε γλέντι και γάμο εδώ. Ενώ σε πολλά σημεία μπορούν να ειδωθούν και τα ατελιέ για νυφικά. Στην "πόλη των νυφικών", όπως ονομάζουν το Ασένοβγκρατν έρχονται πολλές μελλοντικές νύφες απ όλη την χώρα για να διαλέξουν και παραγγείλουν το νυφικό τους. 

Εάν θέλετε κλασσικό ξενοδοχεία και καλή εξυπηρέτηση δεν θα είναι πρόβλημα να τα βρείτε εδώ. Αλλά εάν το άγγιγμα στα αρχαία του Ασένοβγκρατν σας έχει γοητεύσει μπορείτε να επιλέξετε ορισμένα μικρά ξενοδοχεία που έχουν διατηρήσει το πνεύμα και την ατμόσφαιρα του παρελθόντος. Ένα από αυτά είναι κτισμένο το 1740 από τους ξακουστούς κάποτε μαστόρους του χωριού Γιούγκοβο. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του είναι περήφανοι με την ιστορία του σπιτιού. Σε διάφορες περιόδους των περασμένων αιώνων εδώ στεγάζονταν ξένο προξενείο, ενώ αργότερα και εθνογραφικό μουσείο.

Πριν 17 χρόνια ο σκηνοθέτης Ιβάν Μιχάιλοφ και η σύζυγός του Γκεργκάνα αποφασίζουν να αποκαταστήσουν την κάποτε μορφή του. Σήμερα κάθε επισκέπτης του ξενοδοχείου μπορεί να απολαύσει τα πρωτότυπα ταβάνια με τους μεγάλους ήλιους, έργα επώνυμων ξυλογλύπτων. Οι τοίχοι πάλι είναι στα χρώματα που φέγγουν μόνο στα εθνογραφικά μας μουσεία. Μία διανυκτέρευση εδώ γίνεται μαγική με το άρωμα και τη ρομαντική του παρελθόντος. Οι ιδιοκτήτες είναι φιλόξενοι και θερμοί με έναν διακριτικό τρόπο και μπορούν να σας παραχωρήσουν όλες τις πληροφορίες για τα αξιοθέατα της περιοχής. 
Μπορείτε να κάνετε μία βόλτα έως το Μπελινκτάς, το θρακικό ιερό που βρίσκεται σε περίπου 30 χλμ από την πόλη.

Κοντά βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Βουλγαρίας – η μονή του Μπάτσκοβο. Από εκεί υπάρχουν μερικά δρομολόγια που οδηγούν στο Κόκκινο βράχο – μία τοποθεσία με απίθανη θέα προς τεράστιο γκρεμό. Κοντά είναι και ορισμένοι μεγάλοι καταρράκτες και όμορφες σπηλιές. 

Άλλο αξιοθέατο της περιοχής είναι ο γραφικός ποταμός Τσάια, που περνά από την καρδιά της πόλης και διασχίζει το κεντρικό τμήμα της Ροδόπης. Στα νερά της Τσάια έχει μπριάνες, πέστροφες και κεφάλους. 

Εάν γυρίσουμε πάλι στο Ασένοβγκραντ στο ξενοδοχείο του Ιβάν Μιχάιλοφ θα μπορούμε να παραβρεθούμε στις βραδιές που διοργανώνονται εδώ. Σχεδόν κάθε βράδυ στην αυλή του συγκεντρώνονται νεαροί άνθρωποι ή καλλιτέχνες για να ακούσουν ευχάριστη μουσική ή απλώς να συζητήσουν. Διεξάγονται και συναυλίες δωματίου, παρουσιάσεις συγγραφέων και των νεώτερων βιβλίων τους, ζωγράφων και γλυπτών που παρουσιάζουν τα δημιουργήματά τους. 

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.