Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Καλύτεροι προορισμοί για τα Χριστούγεννα 2010

2010-11-25 23:55

 Βιέννη

6__img_035_1260951148Ένας από τους πιο κλασσικούς, Χριστουγεννιάτικους προορισμούς είναι η Βιέννη. Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας τα Χριστούγεννα είναι πανέμορφα, παραμυθένια.

Η αγορά, τα μαγαζιά, τα αυτοκρατορικά παλάτια με τους πανέμορφους κήπους, τα γραφικά της σοκάκια, οι λαμπεροί δρόμοι της, γεμίζουν με χιλιάδες λαμπάκια και πολύχρωμα στολίδια. Η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι εντυπωσιακή και η Βιέννη μοιάζει κυριολεκτικά σα να βγήκε από ένα παραμύθι.

Στην Πλατεία του Δημαρχείου, στήνεται από τα  μέσα Νοεμβρίου, η Χριστουγεννιάτικη αγορά (Christkindlmarkt), ενώ μπροστά από το εντυπωσιακό κτίριο, θα δείτε και το Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο δέντρο με χιλιάδες λαμπιόνια και στολίδια.

Στο κέντρο της παλιάς συνοικίας, ξεχωρίζει ο μεγαλοπρεπέστατος Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε τη Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία, καθώς και κάλαντα από παιδικές χορωδίες.

Περπατήστε την Kartnerstrasse, έναν αριστοκρατικό εμπορικό δρόμο και φτάστε μέχρι το κτίριο της περίφημης Όπερας. Κάντε βόλτα στη γειτονιά των Μουσείων (Museum Quartier) και επισκεφτείτε το Μουσείο μοντέρνας Τέχνης, το Παιδικό Μουσείο, αλλά και το μουσείο Λεοπόλντ.

Είμαι σίγουρος, θα εντυπωσιαστείτε από το ανάκτορο Σεμπρούν (η πρώην κατοικία των Αυστριακών Αυτοκρατόρων), το οποίο και θεωρείται από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Αυστριακής πρωτεύουσας. Αξίζει μια βόλτα στο θεματικό πάρκο Πράτερ στο Λέοπολντσταντ. Θα θαυμάσετε τον ιστορικό τροχό (Wienner Riesenrad), οποίος είναι στολισμένος με  …36.000 λαμπιόνια. Έχει κατασκευαστεί το 1897, για να γιορταστεί το χρυσό ιωβηλαίο του τότε αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ.

Να μη ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε κεραμικά από την παλιά βιεννέζικη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Freyung. Για να ζήσετε, πάντως, το απόλυτο γιορτινό παραμύθι, ανεβείτε  στο… Χριστουγεννιάτικο Εξπρές, στη μεγάλη αγορά, μπροστά στο επιβλητικό δημαρχείο.

Και κάτι πολύ σημαντικό:

Λίγο μετά το μεσημέρι της παραμονής, όλα κλείνουν! Προνοήστε να έχετε κάνει κάποια κράτηση για τη βραδιά, αλλά και για την επομένη, ανήμερα των Χριστουγέννων, γιατί είναι όλα κλειστά.

Tέλος, αξίζει τον κόπο να προμηθευτείτε τη Vienna card, στο ταξίδι σας στη Βιέννη, διότι σας εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σημαντικές εκπτώσεις σε μουσεία αλλά και εστιατόρια.

Πράγα, φολκλόρ και κυπρίνος

praga-xristouge_1260951503Ένας από τους πιο δημοφιλείς Χριστουγεννιάτικους προορισμούς είναι η Πράγα, η πρωτεύουσα της Τσεχίας. Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης, που συγκαταλέγονται στις πιο όμορφες της Ευρώπης, ανοίγουν στις 28 Νοεμβρίου και κλείνουν την 1 Ιανουαρίου. Βρίσκονται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην Πλατεία Wenceslas.

Σ’ αυτές τις αγορές θα συναντήσετε τις Τσεχικές παραδόσεις, θα ακούσετε εορταστική μουσική και θα γευτείτε τοπικές λιχουδιές ικανοποιώντας μ’ αυτό τον τρόπο όλες τις αισθήσεις σας. Θα βρείτε Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, φιγούρες από στεγνό καλαμπόκι, αχυρένια στολίδια, κεκάκια με τζίντζερ καλυμμένα με ζάχαρη, κεριά, γκι, στεφάνια και ακόμα περισσότερα πράματα. Μετά τις αγορές πρέπει να ξαποστάσετε για ένα ζεστό ποτό. Ζεσταθείτε με ζεστό κρασί, δοκιμάστε ψημένα κάστανα, καλαμπόκι, ψημένα λουκάνικα και άλλες λιχουδιές.

Για αγορές σας προτείνουμε στην πιο γνωστή οδό με καταστήματα, την Parizska, όπου θα βρείτε πολυτελή αγαθά. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Κοντά στην Parizska υπάρχει το τρίγωνο που σχηματίζεται από τρεις οδούς – Dusni, Dlouha και V Kolkovne – και αξίζει την προσοχή σας. Πολλές μπουτίκ κορυφαίων Τσέχων σχεδιαστών γυναικείας μόδας βρίσκονται εδώ, όπου ανανεώνονται οι γκαρνταρόμπες με γνήσια κομμάτια. Για ακόμα περισσότερο shopping προτιμήστε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στα προάστια της Πράγας.

Κάτω από το φωτισμένο δένδρο στην πλατεία της Παλιάς Πόλης θα θαυμάσετε την φάτνη, ενώ στην σκηνή εμφανίζονται χορωδίες και χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλες τις γωνιές της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Η πρότασή μας: Ζήστε την μοναδική ατμόσφαιρα του κάστρου Krivoklat, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο εξέχοντα και παλαιότερα αυτοκρατορικά κάστρα της Τσεχίας.

Η παράδοση κατασκευής φατνών στην Τσεχική Δημοκρατία χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Η πρώτη ύλη μπορεί να είναι πολλά υλικά όπως ξύλο, χαρτί, άχυρο και κέικ με τζίντζερ). Πρέπει να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια πώς παραμένει ζωντανή η παράδοση. Το Μουσείο της Γέφυρας του Καρόλου στην Πράγα, κατασκευάζει την μεγαλύτερη φάτνη από άχυρο σ’ όλο τον κόσμο. Η παρουσίασή τους ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Μουσείο με φάτνες μπορείτε να επισκεφθείτε στο Trebechovice pod Orebem. Στην αναζήτησή σας για μοναδικές φάτνες πρέπει να πάτε στο Μουσείο του Jindrichuv Hradec,που φιλοξενεί το Kryza Creche, την μεγαλύτερη μηχανική φάτνη παγκοσμίως, που είναι πάνω από 100 ετών.

Στην Τσεχία η παραμονή των Χριστουγέννων είναι μία σημαντική γιορτή αλλά και μία ημέρα, που οι άνθρωποι πιστεύουν στην μαγεία. Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι να μάθετε αν είναι αλήθεια. Οι ντόπιοι βάζουν ένα ψαροκόκκαλο κάτω από το πιάτο σας στο δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων για να τους φέρει πλούτο και ευτυχία για το επόμενο έτος. Αν νηστέψετε εκείνη την ημέρα μέχρι το βράδυ, τότε θα δείτε ακόμα ένα σύμβολο ευτυχίας, έναν χρυσό χοίρο. Μετά το χορταστικό εορταστικό γεύμα είναι ώρα να προβλέψετε το μέλλον. Κόψτε ένα μήλο και αν τα κουκούτσια διαμορφώνουν ένα τέλειο αστέρι, τότε θα έχετε πλούτο και υγεία τον επόμενο χρόνο. Βρείτε τέσσερα υγιή καρύδια στα κελύφη τους και αυτό θα σας φέρει υγεία. Ρίξτε υγρό μόλυβδο στο νερό και μετά διαβάστε τις μορφές στο νερό. Ρίξτε ένα παπούτσι πάνω από το ώμο σας και δείτε αν θα παντρευτείτε (αυτό ισχύει μόνο για τις ελεύθερες κοπέλες).

Η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα συνήθως διαρκεί πολλές εβδομάδες. Το σπίτι πρέπει να καθαριστεί καλά, να ψηθούν τα μπισκότα και να αγοραστούν τα δώρα – όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι την παραμονή, ώστε η οικογένεια να απολαύσει το δείπνο πριν μαζευτεί γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το εορταστικό γεύμα είναι αντικείμενο πολλών συζητήσεων και έχει κάποιες διαφορές από οικογένεια σε οικογένεια. Η παράδοση θέλει το πρώτο πιάτο να είναι ψαρόσουπα (ή πατατόσουπα) με κυρίως ψητό κυπρίνο και πατατοσαλάτα. Πολλοί Τσέχοι τρώνε κυπρίνο μόνο μία φορά τον χρόνο, τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό θα δείτε στην αγορά της Πράγας τεράστιες δεξαμενές με ψάρια από τα γνωστά ιχθυοτροφεία της νότιας Βοημίας. Ωστόσο, ο κυπρίνος δεν είναι απαραίτητο να καταλήξει στο πιάτο. Κάποιοι τον απελευθερώνουν στο ποτάμι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι μέρος της γιορτής στην Τσεχία. Μερικά από αυτά καταλήγουν ως δώρα και συνήθως είναι με βανίλια, πασπαλισμένα με αμύγδαλα, μπισκότα Linz και μπισκότα με πιπερόριζα και μέλι. Οι συνταγές για αυτές τις λιχουδιές έχουν αλλάξει και βελτιωθεί με το πέρασμα τόσων γενεών. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε…

Οι περισσότερες πόλεις στην Τσεχία διοργανώνουν ολόκληρο σόου για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ιδιαίτερα στην Πράγα. Μπορείτε να πάρετε μέρος στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στην μαγευτική περιοχή της Κρατικής Όπερας. Μόλις τελειώσει η όπερα ‘Die Fledermaus’, η σκηνή μετατρέπεται σε πίστα χορού με ορχήστρα swing μέχρι τα ξημερώματα.

 

Στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης οι εορτασμοί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ξεκινούν το απόγευμα και κλιμακώνονται με τα πυροτεχνήματα για το καλωσόρισμα της νέα χρονιάς. Ωστόσο, η πρωτεύουσα οργανώνει ένα εκπληκτικό σόου με πυροτεχνήματα την πρώτη ημέρα του Νέου Έτους.
Έχω φίλους που θα επέστρεφαν ευχαρίστως κάθε χρόνο στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και τη Wenceslas για τα στολίδια, το ζεστό κρασί (svarene vino), τα λουκάνικα και το τσέχικο φολκλόρ. Επειδή, όμως, οι ντόπιοι ξέρουν και από φάτνες, στο Μουσείο της Γέφυρας του Καρόλου σας περιμένει η μεγαλύτερη αχυρένια φάτνη στον κόσμο!

Παρίσι, λούσα και καλή ζωή

galeries_lafaye_1260952749Προορισμός ιδανικός γι αυτή την περίοδο είναι το Παρίσι. Τίποτα δεν συγκρίνεται στα λούσα και την καλή ζωή με την Γαλλική πρωτεύουσα.

Έχει τo Λούβρο και μαζεμένα τα αριστουργήματα όλου του κόσμου (δικά μας, αιγυπτιακά, ιταλικά της Αναγέννησης, απ’ όλα), με τη γοτθική Παναγιά των Παρισιών σαν σκηνικό σε ταινία τρόμου, με τα Champs Elysees, δηλαδή την πιο κεντρική λεωφόρο της πόλης και αγαπημένο περίπατο του πλήθους, με τον Πύργο του Άιφελ και τις ατέλειωτες ουρές που σου κόβουν την όρεξη να δεις τη θέα από ψηλά, με το μουσείο Μοντέρνας τέχνης GeorgesPompidou (το γνωστό ασχημόμορφο Μπομπούρ), με τις ατμοσφαιρικές όχθες του Σηκουάνα, με το μουσείο Ορσέ που στεγάζει τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους και λίγο πιο έξω με τις μπαρόκ Βερσαλλίες και τη παιχνιδιάρικη Ντίσνειλαντ.

Το Παρίσι έχει δεκάδες πράγματα να δεις και να κάνεις, γι’ αυτό και κάθε χρόνο δέχεται περισσότερους επισκέπτες από κάθε άλλο προορισμό.

Λυών, λάμψη και φώτα

Το ταξίδι στο Παρίσι συνιστώ να το συνδυάσετε με επίσκεψη στη Λυών, την καλύτερα φωταγωγημένη Χριστουγεννιάτικη πόλη της Ευρώπης. Η διαδρομή από το Παρίσι (από το εντυπωσιακότατο Gare de Lyon με το διώροφο γρήγορο τρένο TGV είναι 50 λεπτά.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία συνοικία της πόλης φιλοξενεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς σε έκταση αρχαιολογικούς χώρους της Γαλλίας: το ρωμαϊκό θέατρο, το ωδείο και το Μουσείο Γαλλο-Ρωμαϊκού πολιτισμού αποτυπώνουν εύγλωττα τη μακραίωνη Ιστορία του Lugdunum, πριν γίνει Λυών.  Εδώ πολύ κοντά βρίσκεται και ο κτισμένος το 1893 Tour Métallique, ο μεταλλικός πύργος που φέρνει στο νου τον παριζιάνικο Πύργο του Άιφελ και δείχνει υπέροχος από μακριά με το νυχτερινό φωτισμό του. Χαρακτηριστικά μνημεία της Λυών είναι ο ναός Νοτρ Νταμ ντε Φουρβιέρ στον λόφο πάνω από την παλιά πόλη, δύο ρωμαϊκά θέατρα (που το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται ως συναυλικοί χώροι) και ο ουρανοξύστης της Crédit Lyonnais, ύψους 165 μέτρων, που ξεχωρίζει από μακριά.

Θα σας μείνει αξέχαστη η βόλτα στην παλιά πόλη στα σκιερά, λιθόκτιστα σοκάκια της, που πλαισιώνονται από πέτρινα, μεσαιωνικά σπιτάκια, αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, επιβλητικούς ναούς και τα… αναπόφευκτα μαγαζάκια με σουβενίρ και καρτ-ποστάλ. Οι ντόπιοι υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι αυτό το κομμάτι της πόλης τους ήταν η πρώτη γαλλική εγγραφή στη Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες αναγεννησιακές συνοικίες της Ευρώπης. Η πόλη έχει όχι ένα, αλλά δύο ποτάμια, τον Ροδανό και τον Σον. Ο Ροδανός είναι χρώμα βεραμάν!

Ως γενέτειρα μερικών εκ των διασημότερων γάλλων σεφ, η πόλη θεωρείται γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Δρέσδη, η Φλωρεντία του Βορρά

elbe_-_dresden,_1260952842Mε την ενοποίηση της Γερμανίας το 1989, το Bερολίνο πήρε την θέση που του άρμοζε. Πόλη “αριστοκρατική” με φαρδιές λεωφόρους και μεγαλόπρεπα κτίρια από τον περασμένο αιώνα, έγινε μέσα με μία δεκαετία η “μεταμοντέρνα” πρωτεύουσα της Eυρώπης με φουτουριστικά κτίρια που υψώνονται επιβλητικά και αποτελούν πρότυπο για τις πόλεις του μέλλοντος. Tο Bερολίνο είναι μια πόλη με χίλια πρόσωπα. Mία επίσκεψη στα μουσεία του, ένας περίπατος στα πάρκα του, μια εκδρομή στο Πότσνταμ, είναι μερικές από της δραστηριότητες που δεν πρέπει να παραλείψετε.
Η Νιρεμβέργη έχει τ’ όνομα, όμως η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης έχει άλλη χάρη. Απλώνεται στο ιστορικό κέντρο, ανάμεσα στα εστιατόρια της Munzgasse και την εκκλησία Frauenkirche κι έχει ως σήμα κατατεθέν μια ξύλινη πυραμίδα την οποία κοσμούν χειροποίητες φιγούρες.

Η Δρέσδη, αποκαλείται  «Φλωρεντία του Βορρά» και αξίζει να δείτε το Τσβίγκερ, τμήμα των ανακτόρων από τους Βασιλιάδες της Σαξονίας, τη πρόσοψη του Αναγεννησιακού Ρεζιντέντσλος, το Δημαρχείο κ.ά. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το αυθεντικό φρουτοκεϊκάκι Dresdner Christstollen.

Λονδίνο, τρελές εκπτώσεις

christmas_light_1260952015Μια σύγχρονη μεγαλούπολη, πλούσια σε ιστορικά μνημεία, που συνιστώ να επισκεφθείτε, τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σας είναι το Λονδίνο. Αν είναι Πρωτοχρονιά, ακόμα καλύτερα.

Την ημέρα των Χριστουγέννων δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχουν συγκοινωνίες, όλα κλειστά. Προτείνω να κάνετε μια βόλτα στο Ηyde Park.

Είναι η πόλη που μπορεί και ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις του επισκέπτη: Μουσεία, ανάκτορα, θέατρα, πινακοθήκες, συναυλίες, πολυκαταστήματα, νυχτερινή ζωή.

Πανοραμική η θέα της πόλης που προσφέρει το London Eye. Από μια γυάλινη καμπίνα σε ένα τεράστιο περιστρεφόμενο τροχό και για 30 λεπτά περιστροφής, αντικρίζεις όλο το Λονδίνο με τα αξιοθέατα να ξεχωρίζουν ένα – ένα.

Στη κλασσική πλέον Oxford Street γεμάτα τα μαγαζιά, με δυσκολία βαδίζεις στα πεζοδρόμια. Στο κατάστημα Hamleys με τα αναρίθμητα παιγνίδια, πανζουρλισμός! Απλησίαστα τα ράφια με τα παιδιά μαγνητισμένα να έχουν πέσει επάνω τους και ως συνήθως να τα θέλουν όλα. Ένα μοναδικό μαγαζί είναι το Fortnum and Mason. Έχει κυρίως ο,τι μπορεί να φανταστεί κανείς από γλυκίσματα, μπισκότα, μαρμελάδες, τσάγια. Υπάρχουν δύο εστιατόρια και ένα καφέ όπου ο εξαιρετικός εσπρέσο συνοδεύεται και από ένα μικρό χωνάκι παγωτό με κομμάτια πορτοκαλιού. Στο ολοκαίνουργιο εμπορικό κέντρο Westfield η πολυκοσμία δεν περιγράφεται. Γραφικά τα στενά δρομάκια στο Soho και στη China Town με τα μπαράκια, τα καφέ και τη μυρουδιά της κινέζικης κουζίνας.
Σε μια πόλη των θεάτρων, των μιούζικαλ, των συναυλιών που δε ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, όλη η περιοχή γύρω από το Piccadilly, τη Leicester Square πιο δίπλα, σφύζει από ζωή, με άτομα κάθε λογής και κάθε φυλής γύρω σου.

Ταξιδεύοντας στο αυτοκρατορικό Λονδίνο Πρωτοχρονιά συνδυάζεις τα ψώνια στα πολυκαταστήματα της βρετανικής πρωτεύουσας (περίφημες είναι οι εκπτώσεις που αρχίζουν από 30, 50 και φθάνουν 70%) με την επίσκεψη σε μια απο τις ιστορικότερες και πιο πολυπολιτισμικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.