Αναζήτηση στο Σάιτ


Επαφή

Sefp-bg

E-mail: sefbg@hotmail.com

 Χορηγοί

 

Εδώ μπορείτε

να διαφημιστείτε!

0890910522

 

Η βουλγαρική ιστορία μέσα από τα κινηματογραφικά σκηνικά και κουστούμια

2010-11-25 19:09

 

Θρόνος και ενδυμασίες από την ταινία "Μπορίς Α'"

Περισσότερα από 500 κουστούμια, όπλα, έπιπλα περασμένων εποχών, σερβίτσια και τεχνικά μέσα, φωτογραφίες που αποθανατίζουν τα γυρίσματα παλαιών βουλγαρικών κινηματογραφικών έργων, παρουσιάζονται σε έκθεση στο κτήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Η συλλογή, με την ονομασία "Μουσείο κινηματογράφου", δόθηκε στο μουσείο πριν 3 χρόνια από το κινηματογραφικό στούντιο "Boyana Film", λίγο πριν την αποκρατικοποίησή του.

Τα αντικείμενα παρουσιάζονται σε δυο αίθουσες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Στην πρώτη εκτίθενται στολές ηγεμόνων, κορώνες, ενδυμασίες ευγενών, πανοπλίες, σπαθιά και περικεφαλαίες που συνδέονται με την ιστορία του Πρώτου (680-1018) και του Δεύτερου (1185-1396) βασιλείου της Βουλγαρίας. 

Πανοπλία και όπλα του χάνου Ασπαρούχ από την ομώνυμη ταινία, ενδυμασία της Παγκανέ από την ίδια ταινία και ενδυμασία του σεβαστοκράτος Καλογιάν και της συζύγου του, Ντεσισλάβα από την ταινία "Ο μάστορας της Μπογιάνα"

 

"Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά κουστούμια και σκηνικά από παλιά βουλγαρικά κινηματογραφικά έργα", λέει η Δρ Τσβετάνα Κιόσεβα, εκτελούσα χρέη διευθυντή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. "Τα έργα αυτά παρουσιάζουν γεγονότα που αφορούν στη δημιουργία του κράτους της Βουλγαρίας, την εδαφική του διεύρυνση, σαν αποτέλεσμα των πολέμων με το Βυζάντιο, την αρχή του εκχριστιανισμού, τη δημιουργία της σλαβικής γραφής και πολλά άλλα. Πρέπει να τονίσω ότι όλα τα κουστούμια έγιναν με την επιμέλεια ειδικών ιστορικών, στη βάση πραγματικών που ανακαλύφτηκαν σε ανασκαφές και σε εικόνες που υπάρχουν σε παλιά χειρόγραφα. Τα κουστούμια του ηγέτη Καλογιάν και της συζύγου του, Ντεσισλάβα, που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία "Ο μάστορας της Μπογιάνα¨", κατασκευάστηκαν με βάση τις τοιχογραφίες της παλιάς εκκλησίας της Μπογιάνα. Εκκλησία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, λόγω των τοιχογραφιών της που κατασκευάστηκαν τον 13 αιώνα. Σκοπός της αντιγραφής ήταν η κατά το δυνατό πιστότερη απόδοση της συγκεκριμένης ιστορικής εποχής και των σημαντικών γεγονότων της. Τα κουστούμια, μια και είναι πιστά αντίγραφα, θα μπορούσαν να χρησιμέψουν και για την ιστορία της εξέλιξης των ενδυμάτων στη Βουλγαρία".




Ενδυμασία του βασιλιά Ιωάννη Ασέν Β' από την ταινία "Οι γάμοι του Ιωάννη Ασέν", ενδυμασία ηγεμόνα από την ίδια ταινία και ενδυμασία Τούρκου αξιωματούχου 

"Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα που χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες που παρουσίαζαν την περίοδο του Τρίτου βασιλείου της Βουλγαρίας (1879-1946)", συνεχίζει η κα Κιόσεβα. "Πολλά από τα κουστούμια είναι αγορασμένα από τους ιδιοκτήτες τους και είναι τελείως αυθεντικά. Πρόκειται για γυναικείες τουαλέτες, στρατιωτικές στολές στρατηγών, επίσημες στολές αυλικών και λιβρέες του υπηρετικού προσωπικού των ανακτόρων. Πρόκειται για αντικείμενα τα οποία κάθε μουσείο θα ήθελε να έχει στην κατοχή του. Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα δημιουργηθεί Μουσείο κινηματογράφου στο οποίο θα μπορούν όλα αυτά να εκτίθενται μόνιμα", λέει η Δρ Τσβετάνα Κιόσεβα.


Παλιά κάμερα, στολή στρατηγού από τις αρχές του 20 αιώνα και γυναικεία ενδυμασία από τα τέλη του 19 αιώνα

Το 2006, με απόφαση της τότε διοίκησης του κινηματογραφικού στούντιο "Boyana Studio" με διευθυντή τον κ Εβγκένι Μιχάηλοφ, δωρίζονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο περισσότερα από 2000 αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στα γυρίσματα. Δωρεές έγιναν επίσης στο Εθνογραφικό και στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας. Μέσα σε τρία χρόνια, η συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 25 πόλεις της Βουλγαρίας και την έχουν δει τουλάχιστο 77 χιλιάδες άτομα. Στις περισσότερες πόλεις, παράλληλα με την έκθεση, έγιναν προβολές παλιών βουλγαρικών κινηματογραφικών έργων. Αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ Μιχάηλοφ, κίνησε το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ταινίες αυτές καθώς και για τη μουσική και τα τραγούδια τους, ενώ πολλοί άρχισαν να τα αγοράζουν σε CD.

"Μας ξάφνιασε, είναι το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την ιστορία της Βουλγαρίας", λέει ο κ Μιχάιλοφ. "Σ' όλες τις πόλεις που παρουσιάστηκε η έκθεση ακολούθησαν διαλέξεις με ιστορικά θέματα τις οποίες παρακολούθησε μεγάλος αριθμός πολιτών. Το ίδιο έγινε και σε πάρα πολλά σχολεία. Το πατριωτικό αυτό αίσθημα που δημιούργησε η έκθεση, μας γεμίζει με αισιοδοξία. Πιστεύουμε ότι τα εκθέματα θα προκαλούσαν επίσης το ενδιαφέρον των πολιτών άλλων χωρών, στις οποίες υπάρχουν βουλγαρικές κοινότητες. Πιστεύω ότι όλοι τους θα πρέπει να μάθουν την πλούσια ιστορία μας αλλά και το ότι εξακολουθούμε να την τιμούμε", καταλήγει ο κ Εβγκένι Μιχάιλοφ.